Behandling af frossen skulder

/Behandling af frossen skulder

Behandling af frossen skulder

Behandlingsformerne af frossen skulder fokuserer på at genoprette ledbevægelse og reducere skuldersmerter.
Således forløber en normal behandling af frossen skulder i følgende rækkefølge:

1) Non-steroid behandling: Normalt starter behandlingen af frossen skulder med non-steroide anti-inflammatoriske midler (NSAID) og varmebehandling fulgt af skånsomme strækkeøvelser. Disse strækkeøvelser kan udføres derhjemme med hjælp fra en fysioterapeut. I hvisse tilfælde, kan transkutan elektrisk nervestimulation (TENS) tages i brug med henblik på at reducere skuldersmerter ved blokering af nerveimpulser.

Selvom fysioterapi i nogen omfang forværrer betændelse og skuldersmerter, er denne behandlingsform vital for samtlige faser ved frossen skulder, da den modvirker yderligere tab af bevægelsesområde og smertefuld kontraktur.

Desuden kan skuldersmerter og betændelse kontrolleres med analgetikum (smertestillende middel) og non-steroide anti-inflammatoriske midler (NSAID).

Hvis manuel terapi og udskrækninger ikke anvendes, vil skulderkapslen blive ved med at skrumpe og derved begrænse skulderens bevægelsesevne så alvorligt, at den er svær at få vendt.

2) Steroid behandling: Næste trin i behandlingen af frossen skulder involverer en eller en serie af steroide indsprøjtninger såsom Metylprednisolon. Behandling kan behøves i adskillige måneder. Indsprøjtninger er normalt givet under radiologisk vejledning; under enten røntgenundersøgelser såsom fluoroskopi og computertomografi eller ultralyd.

3) Radiografiske vejledning: Denne benyttes for at sikre, at nålen er sikkert og akurat hjulpet ind i skulderledet. Kortison er sprøjtet ind i skulderledet for at modvirke betændelse. Skulderkapslen kan desuden være strukket ved indsprøjtning af normal saltopløsning – ofte til spændepunktet – med henblik på at lindre skuldersmerter og modvirke tabt bevægelsesevne som følge af skulderkapslens svind.

Tilsætningen af saltopløsning sammen med indsprøjningen af kortison er kendt som hydrodilatation. Dog har nyere forskning sat spørgsmålstegn ved nytten af denne ekstra komponent i behandlingsproceduren af frossen skulder, da den statistisk set ingen nytteværdi har i forhold til at indsprøjte kortison alene.

HVIS ovennævnte behandlingsmetoder af frossen skulder ikke virker, kan din læge anbefale manipulation af skulderledet under fuld narkose for at bryde sammenvoksningerne op.

4) Manipulation af skulderledet: Kirurgisk indgreb med henblik på at skære sammenvoksningerne op kan udføres i langtrukne og alvorlige tilfælde. Proceduren er normalt udført i form af artroskopi. Desuden kan kirurisk indgreb også være nødvendig for at korrigere andre skavanker i skulderen som eksempelvis subacromal kollision eller ruptur af rotatorcuff-senerne.

Behandlingsformer

Der findes en række forskellige former for behandling af frossen skulder. Nogle vil opleve, at skulle prøve flere typer, for at finde den behandling, som virker for dem. Hyppigt anvendte behandlingsformer er akupunktur, fysioterapi og øvelser, blokade og operation. Følg de forskellige links for at læse mere om de enkelte behandlingsformer: