Operation

/Operation

Kan man operere en frossen skulder?

Efter en eventuelt diagnosticering af kold skulder vil man som udgangspunkt forsøge andre behandlingsformer før en operation. Eksempelvis smertestillende medicin eller blokade med binyrebarkhormon. Hvis andre typer af behandling ikke virker, kan operation være en mulighed.

Når man opererer for frossen skulder, får man løsnet ledkapslen i skulderen og får derudover fjernet potentielle sammenvoksninger. Efter operationen vil man starte genoptræning i samarbejde med en fysioterapeut. En operation kan forkorte ens symptomer, men kan ikke foretages tidligt i forløbet: Ved en tidlig operation er der nemlig risiko for, at skulderleddet bliver stift igen.

En operation mod frossen skulder fjerner ikke en tilstand med kold skulder, som stadig vil gå gennem de tre faser. I stedet er målet med en operation at optimere bevægelighed i skulderen. Øget bevægelighed vil ofte også betyde, at man oplever færre smerter. Det betyder, at man lettere kan gøre andre ting, som gavner skulderen, heriblandt øvelser.

Inden en operation skal man faste. Det kan eksempelvis være 6 timer uden mad og 2 timer uden drikke. Det skyldes, at man bliver bedøvet inden operationen. Efter man er i fuld bedøvelse, vil der blive foretaget en vurdering af bevægeligheden, hvor skulderen føres i yderpositioner, som kan medføre at sammenvoksninger giver slip. Selve operationen udføres via kikkerthuller på skulderen, hvor den fortykkede ledkapsel bliver gennembrudt, så arvævet kan fjernes.

Operationen foretages på omkring en time. I timerne efter en operation kan man opleve svimmelhed og træthed, indtil bedøvelsen er helt ude af kroppen. Derfor vil man være indlagt i nogle timer, hvor man får mad og drikke, indtil man kan hentes af en pårørende.

Det vurderes at ca. 80 procent opnår gode resultater ved en operation, både i forhold til smerter og mobilitet. Det er blandt andet afhængig af, hvor lang tid skulderen har været påvirket op til en operation. Mens man ikke operere tidligt i et forløb, er det derfor alligevel en god idé at søge læge tidligt, hvis man oplever symptomer på frossen skulder.

I løbet af de første 12 uger efter en operation vil smerterne gradvist forsvinde, mens mobiliteten samtidig øges. I og med, at en operation følges op med et genoptræningsforløb, skal man regne med, at man først er rask efter et år.

Det anbefales, at man starter genoptræningen allerede dagen efter operation vejledt af en fysioterapeut. Dermed er det vigtigt, at man allerede inden en operation aftaler tid med en fysioterapeut. Til en begyndelse skal man gå til genoptræning flere gange ugentligt, og derefter kan man eksempelvis komme på et genoptræningshold med andre, som har fået foretaget lignende operationer.