Symptomer på frossen skulder

/Symptomer på frossen skulder

Hvad er symptomerne på en frossen skulder?

Hvis du lider af frossen skulder, kan du have ekstremt svært ved at arbejde og udføre hverdagens mest basale gøremål i adskillige måneder eller længere. De voldsomme skuldersmerter og den begrænsede motorik kan gøre selv den mindste opgave umulig. Visse bevægelser kan fremkalde pludselige voldsomme skuldersmerter og kramper, som varer adskillige minutter. Derfor er frossen skulder er en smertefuld og invaliderende tilstand, som ofte skaber stor frustation hos patienter og plejer. Lidelsens langsommelige fremskridt gør heller ikke plagen bedre.

Frossen skulder udvikler sig ofte langsomt med tiltagende smerte og stivhed i skulderleddet. Ofte med smerter under hvile og ubehag ved at ligge på skulderen. Smerterne kan mærkes forskellige steder – i skulderen, men også på ydersiden af overarmen. I alvorlige tilfælde kan de også gå ned til underarmen. 

Frossen skulder fører også til begrænset bevægelighed i skulderen. Derfor kan man opleve besvær, eksempelvis med praktiske gøremål eller med at løfte armen. En følelse af tunghed og træthed i hele den arm hvor skulderen er kold, er også et normalt symptom. Nogle bliver ramt i begge sider og kan dermed have to frosne skuldre.

Søvnproblemer

Udover at være hæmmet i hverdagens simple gøremål, oplever folk med frossen skulder problemer med søvn af længere varighed. Nogle vil opleve, at smerterne fylder så meget, at de påvirker nattesøvnen. Dermed kan søvnbesvær på grund af skuldersmerter og medfølgende træthed også være symptomer på kold skulder. Søvnproblemerne skyldes at:

  • Skuldersmerterne tiltager om natten
  • Den begrænsede bevægelsesmulighed gør det svært at finde en behagelig soveposition

Søvnproblemerne kan manifesterere sig som symptomer i form af kronisk træthed og andre komplikationer. Tilstanden af frossen skulder kan udover skuldersmerter desuden medføre depression, nakke- og rygsmerter samt skade af det omkringliggende væv.

Endvidere tiltager skuldersmerter også ved kulde. Derfor er mange patienter med frossen skulder ekstra hårdt ramt om vinteren.

Der er rapporteret om enkelte eksempler på længerevarende smerter i skulderregionen efter vaccination givet i skulderen. Symptomerne kan i nogle tilfælde minde om de smerter, man får ved en frossen skulder, men skyldes vaccination, og altså ikke at man er ved at udvikle kold skulder.

For at få stillet en diagnose på frossen skulder eller kapsulit skal du tale med din læge.